CreatiVET
Scopul proiectului CreatiVET este de a îmbunătăți capacitatea de a elabora programe de formare care folosesc creativ metode de învățare, bazate pe noi tehnologii și care promovează incluziunea socială. Proiectul se adresează mai ales celor care lucrează în formarea vocațională, dar poate avea consecințe benefice pentru orice creator de programe de formare.
Importanța creativității
În secolul 21, creativitatea este o abilitate necesară pentru angajare, dar și o metodă de a îmbunătăți incluziunea socială.
Există totuși studii care arată că, deși oamenii se nasc cu un potențial remarcabil pentru creativitate, doar 2% dintre ei reușesc să-și mențină aceiași abilitate pentru creativitate la data la care își încep cariera profesională.
Unul dintre obiectivele ET 2020 – Cadrul strategic al EU pentru educație și formare – este „Creativitatea, inovația și antreprenoriatul la toate nivelurile de educație și formare”.
CreatiVET în numere
numărul de parteneri:
număr de întâlniri transnaționale:
durata de implementare:
numărul de cursuri:
numărul de ghiduri publicate:
numărul estimat de benificiari indirecți:
Ce propune proiectul CreatiVET:
CreatiVET abordează conceptul creativității ca o abilitate ce poate fi reînvățată, concept care este important în special pentru ce implicați în educație și formare vocațională.
Scopul este de a îmbunătăți abilitățile furnizorilor de educație și formare de a găsi modalități tehnice pentru a transmite conținutul lor cât mai eficient către cei pe care îi formează.
Sperăm că folosirea instrumentelor tehnice noi, bazate pe web 2.0 și pe noile cercetări sociale va crește atractivitatea programelor de învățare, va promova incluziunea socială și va ajuta la motivarea unora dintre cei care sunt mai puțin receptivi la ideea de învățare pe tot parcursul vieții.
Grupurile țintă ale proiectului:
- Profesori, formatori și persoane care furnizează programe și materiale de formare, incluzând și managerii, directorii de școli și angajații din administrație.
- Mentorii, tutori și traineri din companii care au programe de învățare la locul de muncă.
- Participanții indirecți – 600 de persoane care sunt cursanți sau elevi și participă la programele de formare ale partenerilor. Aceștia includ persoane dezavantajate, în special datorită barierelor geografice, economice sau sociale
Produsele Proiectului:
CreatiVET va produce trei manuale, corelate cu cele trei activități principale ale proiectului. Aceste manuale înglobează informații de la toți partenerii proiectului și vor fi disponibile pe website-ul proiectului și pe platformele de diseminare Erasmus+.
Ebook Creativitate pentru VET
Identificarea modalităților de a sprijini și de a dezvolta carierele elevilor creativi din învățământul profesional, mai ales prin învățarea practică. Partenerii proiectului împărtășesc instrumente utile, exemple de bună practică, exemple creative pentru învățământul profesional și idei pentru a stimula creativitatea și pentru a implementa o metodologie de rezolvare creativă a problemelor.
Ebook Incluziune Culturală și Creativă
Realizarea un mod de lucru inclusiv prin împărtășirea cunoștințelor și a informațiilor în rândul profesorilor, instructorilor, mentorilor și managerilor pentru a include toate persoanele care învață într-o școală comunitară diversificată.
Ebook Stagii de Practică în Industriile Creative
Promovarea învățării în industriile creative. Idei care vor îmbunătăți gândirea creativă și abordarea pedagogică, generate de întâlniri între muncitori creativi din industrie și profesori/instructori/personal de educare și conducere din organizații cu învățământ profesional.
Contribuția Rogepa în proiect
Realizarea materialelor de învățare / comunicare
Cele mai importante resurse pe care le va genera CreatiVET sunt cele 3 e-books, publicate și diseminate prin website-ul proiectului și prin platforma de diseminare Erasmus+. Rogepa are experiența necesară în acest domeniu pentru a asigura că aceste resurse vor îndeplini criteriile de calitate necesare pentru a asigura la succesul lor. Sperăm ca cele trei e-books să reprezinte resurse folositoare și ușor accesibile pentru toți cei pe care i-ar putea ajuta.
Diseminarea rezultatelor proiectului
Este necesar ca materialele generate de proiect să ajungă în mâinile celor pe care îi pot ajuta. Este deci foarte important ca proiectul, și resursele sale să poată fi accesate de oricine ar putea fi interesat de ele. Rogepa va ajuta la diseminarea rezultatelor proiectului în România, alături de Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” din Baia Mare.
Web
Design
Website-ul proiectului este o resursă importantă pentru diseminarea informației. Suntem responsabili să structurăm, construim și actualizăm website-ul CreatiVET în cele 6 limbi ale proiectului. Dezvoltăm totodată și resurse vizuale pentru a ajuta la ilustrarea conținutului website-ului. Ne asigurăm că sunt îndeplinite condițiile legale pentru website. Conținutul website-ului este furnizat de toți partenerii proiectului.
Planificare
de evenimente
Rogepa va găzdui unul dintre cursurile proiectului, Stagii de practică în industriile creative, unde toți partenerii vor contribui cu experiența și resursele lor pentru a produce colecția de informații pentru a treia carte publicată în cadrul CreatiVET. De asemenea, Rogepa va fi gazda uneia dintre întâlnirile transnaționale. Vom găzdui reprezentanți din fiecare țară participantă în proiect și va trebui să punem la dispoziție un cadru propice pentru aportul creativ al partenerilor în dezvoltarea resurselor proiectului. Cursul este programat pentru luna mai, 2022, iar întâlnirea transnațională găzduită de Rogepa este planificată pentru decembrie 2021.
Adaptarea și Traducerea Informațiilor
Proiectul se bazează pe informații provenite din regiunile tuturor partenerilor, deci Rogepa este responsabilă să furnizeze, structureze și să traducă informațiile venite de la ceilalți parteneri ai proiectului. Traducerea și adaptarea informațiilor ajută la vizibilitatea proiectului în toate regiunile partenerilor și ajută la o mai ușoară integrare a rezultatelor proiectului în produsele furnizorilor de formare.
Cooperare
Internațională
RESTAT este planificat în așa fel încât toți partenerii sunt implicați în majoritatea aspectelor proiectului. Cooperarea de la distanță este astfel un element crucial în derularea proiectului. Comunicarea și managementul proiectului se bazează pe Trello, pentru structurarea informațiilor, colaborăm folosind Google Sheets și Google Docs și susținem întâlniri pe Skype. Participăm de asemenea la cele 4 întâlniri transnaționale și 3 cursuri, în țările de implementare ale proiectului.
Partenerii:
FA Magdeburg GmbH
FA-Magdeburg GmbH este o companie germană de formare, localizată în Magdeburg, Saxonia-Anhalt, Germania. Ca un furnizor continuu de educație, ne-am angajat încă de la înființare în asigurarea schimbului de cunoștințe practice și abilități, în conformitate cu evoluția tehnologică avansată și cererile pieței.
Experiența adunată în anii în care am dezvoltat numeroase activități de formare, naționale și internaționale, în limba germană și în limba engleză, pentru diferite grupuri țintă (în special pentru școli profesionale, angajați în sistemul de stat și angajați în industrie), ne-au făcut centrul de formare unul foarte activ pe piață. Suntem, de asemenea, activi ca parteneri de practică în sistemul dual VET din Germania, în domeniul IT.
CCIF Cyprus – Fundația Internațională Interculturală Cipru
CCIF Cyprus a fost înființată în 2016, cu misiunea de a sprijini incluziunea socială a tuturor cetățenilor, în special a tinerilor, inclusiv pe cei defavorizați, prin schimburi de tineri, rețele, inițiative transnaționale și dialoguri culturale. Viziunea noastră este să oferim oportunități tinerilor, indiferent de gen, statut social, cultural sau educație, pentru cetățenie activă, voluntariat, toleranță, respect, înțelegere reciprocă, creștere sustenabilă și stil de viață armonios.
CPA
CPA, care are denumirea comercială ConnectAbruzzo pregătește mână de lucru pentru piața muncii, inclusiv pentru oportunități europene. Oferă cursuri de dezvoltare și de pregătire profesională care dezvoltă atât abilitățile profesionale ale participanților, cât și pe cele personale.
Viziunea CPA se bazează pe metode practice și pe experiență directă, care sunt achiziționate direct la locul de muncă. CPA face legătura dintre formarea oficială și nevoile industriei respective, înțelegând ceea ce le trebuie companiilor de la potențialii angajați și aplicând toate aceste nevoi în serviciile de formare oferite.
Liceul anatolian tehnic și vocațional Edremit
Liceul anatolian tehnic și vocațional Edremit oferă educație ca instituție publică încă din 1946, pregătind tehnicieni pentru diferite profesii. Liceul are o suprafață totală de spații închise și deschise de 30 000 de metri pătrați. Oferim educație în opt mari domenii profesionale și 20 de specializări. Principalele domenii sunt tehnologia informației,tehnologie electrică și electronică,tehnologia mașinilor, tehnologia metalului, tehnologia alimentară, tehnologia instalațiilor, tehnologia mobilei și design grafic.
Șoala noastră are 720 de elevi și 70 de formatori. În plus, organizăm cursuri profesionale de scurtă sau de lungă durată, pentru adulți. Școala noastră oferă personal calificat necesar regiunii, în cooperare cu instituțiile industriale și cu industria.
Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”
Colegiul Tehnic ,,Anghel Saligny” (elevi cu vârste între 14 și 19 ani) este situat în Baia Mare, România. Pregătim viitori arhitecți și muncitori în construcții de peste 60 de ani (liceul a fost înființat în 1963) și suntem ușor de identificat în comunitate prin rezultatele obținute de foștii noștri elevi. Acum, avem 800 de elevi care se specializează în domeniile Construcții, Electric, Mecatronică, Mecanică, dar avem și clase cu profil vocațional Handbal.
Misiunea instituției noastre, de-a lungul anilor, a fost să oferim o educație de calitate elevilor noștri, în contextul educativ educațional și social european, pentru a-i pregăti să devină cetățeni români și europeni bine pregătiți.
Rogepa
Rogepa este o companie româno-germană activă în regiunile orașelor Baia Mare și Cluj-Napoca, România, activitatea principală fiind educația adulților. Designul programelor de formare, dezvoltarea de curricule, consilierea profesională, designul de materiale de formare, managementul de proiecte europene și planificare de evenimente naționale și internaționale sunt domeniile în care avem experiență. Credem în folosirea tehnologiilor actuale pentru a face formarea de înaltă calitate accesibilă pentru oricine.
Sprijinul acordat de Comisia Europeană pentru elaborarea acestei publicații nu constituie o aprobare a conținutului, care reflectă doar opiniile autorilor, iar Comisia nu poate fi trasă la răspundere pentru orice utilizare a informațiilor conținute în aceasta.
Mai Mult
Dacă vă interesează proiectul CreatiVET și doriți să aflați mai multe informații, vizitați website-ul proiectului.