Proiectul Climat pentru Schimbare și Incluziune Socială

Climat pentru Schimbare şi Incluziune Socială

Prin acest proiect 8 angajați Rogepa vor călători în Barcelona, Spania unde, prin expertiza experților EQUIS – Equilibri Sostenible, vor fi instruiți în aplicarea tehnicilor de sustenabilitate și dezvoltare durabilă.

Activitatea Proiectului:

Pe durata mobilității de 10 zile, 8 persoane din rândul personalului Rogepa va participa la un curs de formare (activitate de mobilitate) în domeniul dezvoltării durabile și incluziunii sociale, oferit de EquiS, o organizație spaniolă activă în promovarea sustenabilității mediului, sociale și economice, a valorificării patrimoniului cultural și natural.

Proiectul în numere

numărul de parteneri:

2

durata mobilității

10 zile mobilitate | 8 zile curs

Perioada derulării proiectului:

01 10 2020 – 30 09 2021

numărul de participanți la curs:

8

locația de desfășurare:

Barcelona, Spania

perioada mobilizării

11 07 2021 – 21 07 2021

Broșura de diseminare – Vizita de studii Barcelona

Suntem bucuroși că putem împărtăși experiența noastră din acest proiect. La Barcelona am vizitat multe exemple pozitive de dezvoltare durabilă și integrare socială, pe care le-am distilat într-o broșură.

Părerile Participanților la Proiect

După mobilitatea de la Barcelona, i-am întrebat pe participanți care sunt impresiile lor despre cum a decurs evenimentul, și mai important, despre care dintre obiectivele prezentate a avut cel mai mare impact asupra lor. Aici sunt răspunsurile lor:

Alexandra L.

Cea mai interesantă experiență a fost vizita la Fabrica del Sol (Fabrica de Soare) care este o clădire/unitate de educație pentru mediul înconjurător promovată de zona de ecologie, urbanism și mobilitate a Consiliului Municipal al Barcelonei. Fosta fabrică este reabilitată complet folosind soluții sustenabile: utilizarea apei de ploaie, construirea unei grădini verticale interioare, pompă de căldură geotermală, o pergolă și un perete despărțitor cu panouri fotovoltaice, ventilație naturală. Consider că este un foarte bun exemplu de bune practici: o clădire demonstrativă deschisă tuturor pentru a sensibiliza și răspândi cultura dezvoltării durabile.

Ioan B.

Ca urmare a acestei vizite pot afirma că am dobândit cunoștințe noi respectiv mi-am dezvoltat competențele existente privind sustenabilitatea mediului înconjurător și a incluziunii sociale. Am luat contact cu eforturile locale, sau chiar globale, referitoare la schimbările climatice. Am conștientizat importanța și succesul pe care îl poate avea corelarea eforturilor de creare a unui climat de viață sustenabil cu activitățile de incluziune socială. Chiar dacă întreaga vizită a reprezentat o sursă neîntreruptă de informații noi și interesante, pot afirma că impactul cel mai puternic asupra mea l-au avut vizitele la „La Fàbrica del Sol” și la parcul natural Serra de Collserola.

Carla S.

În urma acestor activități, nu doar că mi-am îmbunătățit cunoștințele pe care le aveam deja, dar am reușit să dobândesc noi competențe și informații cu privire la sustenabilitate și incluziune socială, dar nu numai. Astfel, această mobilitate a contribuit la dezvoltarea mea personală și profesională, la implicarea mea mai puternică în societate ca un cetățean activ. Am aflat informații noi despre sustenabilitate, încălzire globală și efectele acesteia, schimbări climatice și incluziune socială și cum pot să mă implic pentru a schimba lucrurile în bine. Un alt impact constă în creșterea gradului de conștientizare și înțelegere a altor culturi și țări, precum și construirea unor rețele internaționale.
Experiența mea preferată a fost cu siguranță vizita de la Fabrica del Sol precum și prezentarea programului Barcelona + Sostenible deoarece am putut să descopăr noi metode de implementare a programelor sustenabile în comunitate și în viața de zi cu zi.

Larisa S.

Toate activitățile întreprinse pe parcursul mobilității au fost foarte interesante. Prin intermediul vizitelor de studiu am acumulat informații noi și prețioase din spectrul dezvoltării durabile și al incluziunii sociale. Cu toate acestea, unul dintre obiectivele mele favorite vizitate în timpul mobilității a fost Hostelul InOut. M-am bucurat să văd modul de integrare al unor persoane cu diferite dizabilități într-un colectiv de muncă. Mai mult decât atât, am apreciat faptul că fiecare angajat indiferent de dizabilitate, avea rolul lui și implicit sentimentul de a se simți util. De asemenea, hostelul este un promotor al dezvoltării durabile, fiind aplicată regula celor trei R și anume: 1. REDUCE-INOUT Hostel reduce folosirea recipientelor confecționate din plastic. Pentru a minimiza consumul de apă au instalat butoane în dușuri. 2. REUTILIZA- Are un angajament față de consumul responsabil și încearcă să refolosească mobilierul și obiectele pe care alții le resping. 3. RECICLA- INOUT Hostel este situat într-un parc natural fiind dedicați protecției mediului și minimizării impactului în cel mai apropiat mediu.

Sergiu S.

În fiecare zi am avut ocazia să învăț diferite moduri în care impactul dintre om și mediu poate fi redus printr-o dezvoltare bazată pe durabilitate. Cele mai importante experiențe: Barcelona + Sostenible – un efort comun de reducere a emisiilor de CO2 și de dezvoltare a durabilității Orașului; Casa Batlló; Self-Managed Space – Grădină urbană, incluziune socială și schimbări climatice; expoziția: „Barcelona împotriva Schimbărilor Climatice”.

Alina C.

Toate activitățile propuse au fost interesante și utile pentru pregătirea noastră. Una dintre cele mai reveletoare pentru mine a fost vizita la Școala Sagrada Familia. Am înțeles cum funcționează sistemul de învățământ spaniol. Mi-am însușit unele metode și tehnici care ar putea fi aplicate fără consum mare de resurse și în România. Altă activitate care mi-a deschis ochii asupra prezervării mediului înconjurător a fost vizita la „Collserola Natural Parc”. Prezentarea custodelui parcului natural a fost foarte tehnică și impresionantă.

Mircea P.

Am găsit noi informații interesante despre sustenabilitate, managementul deșeurilor și incluziune socială

Vlad M.

Mi-am îmbunătățit capacitățile de dezvoltare personală, apetența pentru implicare cetățenească, pentru susținerea sustenabilității și incluziunii sociale.
Mi-am îmbunătățit cunoștiințele despre descoperiri și invenții recente din sfera sustenabilității, dezvoltării durabile și incluziunii sociale, precum și inițiative din aceste sfere la scară locală, regională sau globală. Am dobândit noi abilități și idei despre cum pot fi folosite principiile de sustenabilitate și incluziune socială în programe de formare sau activități de formare.
Mi-am împrospătat cunoștiințele și abilitățile de colaborare și integrare în cadrul comunității Europene. Am aflat ce fac alte state ale uniunii Europene pentru a răspunde și preveni încălzirea globală. Am apreciat foarte tare prezentarea proceselor și tehnicilor de colectare selectivă și reciclare a deșeurilor, în special managementul deșeurilor biologice și realizarea compostului. Consider că această tehnică poate fi implementată și în România cu efort financiar minim și beneficii foarte mari.

În perioada 1 octombrie 2020 – 31 august 2021, SC Rogepa SRL a derulat, în baza contractului cu numărul 2020-1-RO01-KA104-078413, proiectul Climat pentru Schimbare și Incluziune Socială, aprobat de Agenția Națională pentru Proiecte Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

SC Rogepa SRL este beneficiara Proiectului de mobilitate Climat pentru Schimbare și Incluziune Socială finanțat prin Programul Erasmus+ al Uniunii Europene pentru educație, formare, tineret și Sport (2014-2020), Acțiunea Cheie 1- Educația adulților și are un buget aprobat de 22.280 Euro.

Partener al proiectului, respectiv organizația de primire, este EQUIS – Equilibri Sostenible din Barcelona, Spania.

Ce dorim să obținem prin acest proiect:

Prin participarea la proiect, se urmărește să crească abilitățile, competențele și tendința formatorilor de a dezvolta în acțiunile lor de formare și de a transmite principiile privind dezvoltarea durabilă pentru incluziunea socială, prin intermediul unor instrumente și metode actuale, moderne care dezvoltă competențe, inspiră încredere și motivație atât formabililor cât și formatorilor.

Rogepa va integra competențele și experiențele dobândite de personalul participant la proiect, în dezvoltarea strategică a acesteia în viitor. Participanții la mobilitate, pe baza competențelor dezvoltate, vor regândi, reproiecta și dezvolta conținuturi, instrumente de învățare și evaluare ca parte a unui manual privind dezvoltarea durabilă și inovarea socială, care să poată fi utilizat în acțiunile viitoare de formare a adulților.

Noile competențe / abilități dobândite vor sprijini Rogepa (și personalul său) în a fi mai permeabili, să răspundă la schimbările social-economice, precum și mai receptivi la ceea ce se întâmplă în alte regiuni ale Uniunii Europene și în alte părți ale lumii.

La finalul proiectului participanții vor fi evaluați de reprezentanți ai partenerului și beneficiarului în vederea validării competențelor profesionale dezvoltate și fiecare participant va obține document de Mobilitate Europass conform reglementărilor în vigoare.

Partenerii:

Equilibri Sostenible – EquiS

EquiS a fost fondată cu scopul de a explora, investiga și implementa strategii de dezvoltare durabilă în diferite sfere ale societății.

Equis:

  • promovează sustenabilitatea mediului, economică și socială
  • protejază și valorifică patrimoniul cultural și natural prin sport și evenimente și inițiative de training
Logo Rogepa

Rogepa

Rogepa este o companie româno-germană activă în regiunile orașelor Baia Mare și Cluj-Napoca, România, activitatea principală fiind educația adulților. Designul programelor de formare, dezvoltarea de curricule, consilierea profesională, designul de materiale de formare, managementul de proiecte europene și planificare de evenimente naționale și internaționale sunt domeniile în care avem experiență. Credem în folosirea tehnologiilor actuale pentru a face formarea de înaltă calitate accesibilă pentru toți.

Sprijinul acordat de Comisia Europeană pentru elaborarea acestei publicații nu constituie o aprobare a conținutului, care reflectă doar opiniile autorilor, iar Comisia nu poate fi trasă la răspundere pentru orice utilizare a informațiilor conținute în aceasta.

Manualul de Dezvoltare Durabilă și Inovare Socială

Puteți descoperi mai multe informații despre ce am studiat la Barcelona în Manualul nostru de Dezvoltare Durabilă și Inovare Socială